Практичне ознайомлення студентів 1 курсу з особливостями діяльності органів судової влади - екскурсії до Конституційного та Апеляційного судів

Нещодавно, студенти 1 курсу Київського інституту інтелектуальної власності та права мали змогу не лише в теорії, а й на практиці закріпити знання щодо особливостей організації та діяльності органів судової влади. Зокрема, за сприянням та ініціативи Студентського самоврядування КІІВП НУ ОЮА відбулися ознайомчі екскурсії студентів 1 курсу до Конституційного та Апеляційного судів.


Конституційний Суд України посідає особливе місце в системі органів державної влади України . Діяльність Конституційного Суду України як єдиного органу конституційної юрисдикції держави спрямована на захист конституційних прав і свобод людини і громадянина, забезпечення верховенства Конституції на всій території країни, утвердження України як демократичної, соціальної та правової держави. Результатом діяльності Конституційного Суду є його рішення та висновки, в яких викладені правові позиції з конкретних питань, що виникають у практиці застосування Конституції та законів України.


Апеляційний суд міста Києва — колишній суд апеляційної інстанції у системі судів загальної юрисдикції з розгляду цивільних, кримінальних справ, а також справ про адміністративні правопорушення. У його основні повноваження входить :
здійснює правосуддя у порядку, встановленому процесуальним законом; у випадках, передбачених процесуальним законом, розглядає справи відповідної судової юрисдикції як суд першої інстанції; аналізує судову статистику, вивчає та узагальнює судову практику, інформує про результати узагальнення судової практики відповідні місцеві суди, а також суди вищого рівня; надає місцевим судам методичну допомогу в застосуванні законодавства; здійснює інші повноваження, визначені законом.

Студенти висловлюють слова вдячності адміністрації та керівництву за надану можливість бути присутніми на відкритому засіданні судів. Зокрема, вони були присутні на пленарному засіданні Великої Палати Конституційного суду, де відбувався розгляд справи за конституційним поданням 48 депутатів щодо відповідності Конституції України ЗУ "Про освіту" у формі усного провадження.
Дані екскурсії мають неабиякий вплив на формування у студентів, що від самого початку знайомляться з правовою наукою, загального розуміння діяльності та структури тих чи інших органів державної влади. Це допоможе не лише вивчити теоретичні відомості, а й яскравим чином закріпити їх у практичному розумінні.




Новини

2024-01-01

Вітаємо ФЕЛИКА В.І.

Вітаємо ФЕЛИКА В.І.

Докладніше

2023-12-31

Новорічне привітання

Новорічне привітання

Докладніше