Незабутній день студентів Київського інституту інтелектуальної власності та права НУ ОЮА у Чернівцях

Програма заходів, яку підготували для нас чернівецькі правники передбачає не лише знайомство власне зі структурним підрозділом ЧЮІНУ ОЮА, а і місцевим колоритом і самобутніми традиціями цього чудового міста.

22 травня 2019 року для київських та одеських гостей Стрибко Тетяна Іванівна - кандидат юридичних наук, доцент кафедри, провела лекцію на тему: “Становлення правової науки на теренах Буковини (1875 - 2019)”. Метою проведення лекції було ознайомлення студентів з розвитком юридичної науки на Буковині.До становлення наукової юридичної традиції Буковинського краю цього періоду причетні всесвітньо відомі вчені, такі як: Є. Ерліх, Г. Гросс і Й. А. Шумпетер. Доведено, що кожен з них залишив помітний слід як у становленні юридичної науки на Буковині, так і у світовому розвитку юриспруденції. Започатковані світилами наукові, навчальні та громадсько-політичні традиції на юридичному факультеті у Чернівцях утвердилися й набувають свого розвитку і нині. Також для студентів з лекцію виступила Латковська Тамара Анатоліївна – завідувач кафедри конституційного, адміністративного і фінансового права, доктор юридичних наук, професор. Зокрема, вона розповіла про фінансове право як про самостійну галузь права, яка є системою норм прав, що регулюють суспільні відносини у процесі формування, розподілу й використання централізованих децентралізованих фондів коштів держави та місцевого самоврядування, необхідних для реалізації їхніх завдань і функцій і задоволення публічного інтересу.


Досить цікавою й захоплюючою виявилась екскурсія до Свято-Вознесенського чоловічого монастиря «Банчени». Окрасою його комплексу є 60-метрова дзвіниця, що дещо нагадує дзвіницю Софійського собору. У самому монастирі зберігається багато християнських реліквій: частина Животворящого Хреста, мощі свяченомучениці Варвари та Серафима Саровського. Свято-Вознесенський монастир на сьогодні складається із церкви Вознесіння Господнього, церкви Покрови Пресвятої Богородиці, підземної церкви преподобного Сергія Радонезького, Свято-Троїцького собору, готелів для прочан, двох корпусів для монахів та скиту. На території знаходиться фонтан та вольєри із птахами, які є частиною розбитого тут ландшафтного парку.

Проте на цьому екскурс не закінчився, студенти мали змогу побувати у м. Хотин та відвідати знамениту Хотинську фортецю. Це пам'ятка історії, культури та архітектури XIII-XIX ст. Фортеця являє собою спільну, безцінну спадщину для багатьох народів. ЇЇ стіни не раз ставали свідками багатьох війн, вони бачили перемоги і поразки, піднесення і занепад імперій. Заповідник є науково-дослідною та культурно-просвітницькою установою, що здавна привертала увагу дослідників, мандрівників і простих любителів старовини.



Ось такий насичений та пізнавальний день провела делегація студентів Київського інституту інтелектуальної власності та права.

Новини

2024-01-01

Вітаємо ФЕЛИКА В.І.

Вітаємо ФЕЛИКА В.І.

Докладніше

2023-12-31

Новорічне привітання

Новорічне привітання

Докладніше