Круглий стіл «Ознайомлення учнів із змінами норм трудового права згідно діючого законодавства України»

9 листопада у середній школі № 281 Святошинський району столиці пройшла зустріч учнів 9-11 класів з науково-педагогічними працівниками кафедри соціально-гуманітарних та правових дисциплін Київського інституту інтелектуальної власності та права НУ «ОЮА» доктором юридичних наук, професором Костюк Віктором Леонтійовичем, кандидатом юридичних наук, доцентом Мельником Володимиром Петровичем та кандидатом педагогічних наук, доцентом Макодзей Людмилою Іванівною.

Мета заходу була окреслена заздалегідь - «ознайомлення учнів із змінами норм трудового права згідно діючого законодавства України». Тож шановні гості підготували для старшокласників витяги з Кодексу законів про працю України щодо особливості трудових прав неповнолітніх. Вміння застосовувати норми трудового права у практичному житті для частини учнів школи не лише елемент абстрактної юридичної грамотності. Деяким старшокласникам школи № 281, як, зрештою, і багатьом їхнім одноліткам в Україні, вже доводилось тимчасово працевлаштовуватись, підробляючи на канікулах та у вільний від навчання час.

Тож Віктор Леонтійович Костюк у своїй розмові з дітьми роз’яснив положення Трудового кодексу України, які стосуються їх, як неповнолітніх. У свою чергу Володимир Петрович Мельник розповів як реалізувати своє право на освіту і відзначив важливість загальної юридичної і правової грамотності загалом, незалежно від того, яку професію оберуть присутні на зустрічі діти у майбутньому.

Макодзей Людмила Іванівна, кандидат педагогічних наук, доцент, провела презентацію Коледжу Київського інституту інтелектуальної власності та права НУ "ОЮА". Для старшокласників не за горами той час, коли їм доведеться визначатися ким вони хочуть стати, яким фахом оволодіти. Тому презентаційний ролик про життя молоді у коледжі став цікавим доповнення до виступів шанованих представників Київського інституту інтелектуальної власності та права НУ «ОЮА».

Школа № 281 для такого заходу була обрана не випадково, адже в цьому навчальному закладі учні старших класів вивчають правознавство і не факультативно. Для дев’ятикласників – це «Основи правознавства», а учні десятих класів продовжують вивчати курс права детальніше. Щоправда, у шкільній програмі правовій дисципліні міністерство освіти виділило лише годину на тиждень (або 35 годин за навчальний рік). Це, звісно, не багато, але достатньо, щоб діти обирали для себе правничу спеціальність.

У школі № 281 право викладає Тамара Володимирівна Дяченко. Вона допомогла підготувати учням 10-А класу питання, які вони не лише озвучили шановним гостям, але й отримали фахову відповідь. Ось ці питання:

- Які права має працівник, який навчається заочно? (Панченко Аліна)

- Як діюче законодавство захищає працюючих жінок, які виховують малолітніх дітей? (Семенюта Олександра)

- Як діюче законодавство захищає права працівників віком 40-45 років від дискримінації? (Якобчук Дар’я)

- Як уникнути порушення прав, якщо працювати без трудового договору? (Чернишов Влад)

- На що потрібно звертати увагу, плануючи працевлаштування за кордоном? (Микита Кондратенко).

Щиро дякуємо директору школи № 281 Цимбал Людмилі Яківні за організацію круглого столу і запрошення до участі у ньому викладачів кафедри соціально-гуманітарних та правових дисциплін Київського інституту інтелектуальної власності та права.

Новини

2024-01-01

Вітаємо ФЕЛИКА В.І.

Вітаємо ФЕЛИКА В.І.

Докладніше

2023-12-31

Новорічне привітання

Новорічне привітання

Докладніше