Круглий стіл на тему: "Конституційний розвиток України: історія, сучасність та тенденції"

28 червня Україна вшановуватиме 22 річницю Конституції. Для нашої досить молодої держави Основний Закон, прийнятий Верховною Радою України 28 червня 1996 р., став символом консолідації Українського народу в розбудові країни як суверенної і незалежної, демократичної, соціальної та правової. Таке ставлення до Конституції відповідає загальносвітовим тенденціям утвердження конституцій як найбільш шанованих і важливих правових цінностей сучасності. Адже, лише держава, що має досконалу демократичну конституцію отримує стабільність розвитку своєї внутрішньої політики і визнання на міжнародній арені.
В рамках заохочення й привернення уваги студентів до сучасних реалій конституційного розвитку в країні, до 22 річниці Конституції України 11 червня 2018 року за організації кафедри загальнотеоретичної юриспруденції, конституційного та адміністративного права Київського інституту інтелектуальної власності та права НУ ОЮА, зокрема, завідувачем кафедри професором, доктором юридичних наук Крусян Анжелікою Романівною пройшов круглий стіл на тему «Конституційний розвиток України: історія, сучасність та тенденції».


Метою круглого столу є : визначення особливостей сучасного етапу конституційного розвитку України та обговорення наукових концепцій і доктрин щодо тенденцій подальшого розвитку України як конституційної, демократичної, правової держави з урахуванням історичного досвіду,уроків та надбань української державності.
Під час зустрічі лунали доповіді щодо тенденцій конституційного прогресу викладачів кафедри, серед них : Голосніченко І.П., Щербак Н.О., Трофанчук Г.І., Чулінда Л.І., Панова Н.С., Дорогіх О. М.

Щодо історичної ретроспективи та сучасних трансформацій конституціоналістики заслухали доповіді студентів Київського інституту інтелектуальної власності та права НУ ОЮА, зокрема, Гладун Анастасії – «Чиновництво в державних установах 19 ст. на українських землях»; Доліненко Вікторії – «Конституційний проект М. Грушевського»; Паламарчук Карини – «Українська Гетьманська Держава: досвід побудови судової системи»; Шульги Валерії – «Суд і судовий процес на українських землях у складі Великого Князівства Литовського та Речі Посполитої».

Дані заходи мають неабияк важливе значення на формування уявлень студентів щодо сучасного конституційного розвитку, його реалій та проблем. Отож обговорювані питання, зокрема, історичний розвиток конституційних ідей та конституційних інститутів в Україні, конституційна реформа в Україні, зміни до Конституції України, децентралізація публічної влади в Україні, прийняття та втілення принципів європейського конституціоналізму на сучасному етапі конституційних реформ в Україні, сучасні тенденції розвитку Конституції України допоможуть студентам сформувати чітку й виважену позицію щодо сучасних конституційних перетворень.

Новини

2024-01-01

Вітаємо ФЕЛИКА В.І.

Вітаємо ФЕЛИКА В.І.

Докладніше

2023-12-31

Новорічне привітання

Новорічне привітання

Докладніше